Sunday, December 26, 2010

hot stuff???


salam and greetings to all..

p/s: entry ni agak kejam..h0h0h0..

there's a GUY...

thinking that he is HOT...

thinking that i might be his STALKER...

but,

kat sini aku just nak cakap yang sebenar-benarnye dan tiada yang tidak benar melainkan benar-benar belaka...

the truth is..

hey ***** ****** ********(bukan nama sebenar..haha)

kau tak HOT..

dan,

aku tak hingin jadi STALKER kau la..uuurrrggghhhhh!!!!!

(*aku dah transform jadi hulk kot..haha)

mengabiehkan boras jela nak stalk2 bagai ni..

wassalam..






Tuesday, December 21, 2010

treasure hunt ;D


salam and greetings to all..

entah ape mimpi aku tetibe lak gatal-gatal pergi selongkar album-album lame kat umah tu..
then, aku jumpe gamba aku dedolu yang kiut miut neh..haha..

and, for no reason i smiled while looking at these kiut-miut pic..haha..hell yeah..

(*mase ni aku nak pergi sekolah...sesi petang..haha)





(*aha..yang ni mase aku convo dari tadika..haha)


sebenarnye banyak lagi gamba yang de tapi aku tak berkesempatan nak upload..huhu..
(*poyo je ayat..macam la ko manusie paling busy dalam dunie ni haDiah oiiii!!)


anyway, enjoy la pic ni puas-puas..haha..


wassalam...




Friday, December 10, 2010

tag ;)

salam and greetings to all...

entry kali ni di buat because i've been tagged by Phyca Antares..
and aku jugak kene answer a few of question yang di kasik..haha..aku fail la bab-bab jawab soalan cenggini..haishhh (*sheepish grin)..

okay..and di bawah ni merupakan list soalan yang aku kene jawab..haha..

1. Nyatakan 5 nama bintang yang anda tahu. (kecuali Antares)
-sirius
-arcturus
-vega
-polaris
-algol


2. Cochineal ialah sumber pewarna merah bagi kebanyakan produk seperti gincu dan kordial. Cochineal ialah ...?
- okay..this so called cochineal merupakan sejenis pewarna yang water-soluble, yang resist degradation with time..

- dari semua jenis natural colorants, cochineal ni merupakan yang paling ringan, heat-stable and oxidation-resistant..

- cochineal ni juagk lebih stabil daripada semua jenis pewarna for synthetic food..

-cochineal ni non-toxic dan takkan de manusia yang maut just because of this cochineal..but, die boleh menyebabkan anapyhlactic-shock di kalangan kita due to preparation process yang dorang buat dan bukannye disebabkan carminic acid yang de kat dalam cochineal ni..



3. Nyatakan 4 warna sewarna Cochineal.
-4 warna sewarna cochineal (merah, ungu peach and pink)


4. Nyatakan 3 fakta tentang awan Mammatus.
-awan ni tak foretell a storm or yang sewaktu dengannye..

-awan ni terbentuk if the air is already saturated with the rain droplets and begin to sink..sebab tu shape awan ni kembung ke bawah..

-bile there is a storm, and bile awan ni muncul, means the worst of the storm will be over..

5. Nyatakan 2 info berkenaan Lomografi.

-a kind of photography la..haha

- singkatan dari Leningradskoye Optiko-Mechanichesckoye Obyedinenie..

(*soalan gaya macam aku nak kene buat degree je ni..(^_^')..)











Thursday, December 9, 2010

siamese fighting fish~


assalamualaikum and greetings to all..

entry ni sesaje je ditulis..aku takde bela ikan laga or suku-sakat die..

kat atas tu masterpiece Muhammad Danial bin Malik..haha..
aku kasik full name kau kat sini..

practising for his SPM this year..
asking me for some illegal advice in art..haha....bukan sebab aku die involve dalam art-crime ni ye..haha..

actually, aku pun tak berape berseni sangat la..haha

anyway,
Danial, aku dah buat entry pasal ikan laga kau ni ha..
gerenti femes la masterpiece ko..haha..(*"as if there is million people reading ur' blog everyday la, haDiah"..haha...perasan!!!)

*sometimes kene la perasan sikit kan..kalau tak bile lagi..haha..


wassalam..





Monday, December 6, 2010

projek buang tebiat ;)

assalamualaikum and greetings to all...


aku sekarang meng'holiday'kn diri aku selame due bulan..woooooooaaahhhh...heaven giler dapat dok umah...(*tapi tak berape nak heaven sebab kene buat keje umah..kah3..

mase ngah busy ngan esainmen yang menimbun tu nafsu nak balik rumah memang dasat la..

tapi,
bile dah dok kat umah ni, rindu la pulak kat alam study aku tu..huhu
yep,

aku rindu nak main hoki sampai jatuh lebam-lebam..

aku rindu nak menjawab panggilan lotong dan kawan-kawannya di hostel...kah3...
(*yang ni sebab tak balik mase cuti..jauh wooo mau pulang ke rumah terchenta...dah takde keje sangat, nyembang ngan lotong la...kah3...kalo orang National Geographic tu tau la gerenti dorang amek aku jadik pengacara..kalah Steve Irwin)..huhu

cuti due bulan ni memang aku takde gi memane..dok terperap je kat umah macam pekasam..
oleh itu,
ibunda yang terchenta telah memberikan 'esainmen ketika di rumah'..

ha...
ni hasil esainmen-esainmen aku..huhu


(*ni pokok pegage aku)




haa..yang kat bawah ni segale umah orkid la, taman itu la, taman ini la..ni semua mak aku punye tapi ntah nape aku yang jadik gardener yang tak bertauliahnye..huhu


(*yang ni pokok pe ntah..duri-duri semacam jek aku tengok..yang ni mak aku rabut dari mane ntah..aku pun tak ingat..)




(*yang ni la umah orkid mak aku..ntah dah berape kali renovate dah segale jenis orkid neh..heh)





(*yang ni barisan jentera bunga kertas kesayangan mak aku..)

aku penah main bola ngan adik aku..main dekat ngan barisan bunge kertas kehormat ni la...alamatnye.."paakkk"..terpatah la barang satu dua dahannye...tapi aku ngan adik aku buat bodoh je..kah3..petang tu, mase mak aku menjengah barisan bunge kertas kehormat die, akhirnye,
kedengaran command ala-ala-tentera-jepun dari mak aku.."sape yang patahkan pokok aku ni!!!"...huhu..(^_^')v

tapi, sampai sekarang mak aku tak tahu sape yang buat..kah3...




Wednesday, November 24, 2010

bercakap tentang KAWANKAPAL...


as-salam and greetings to all...

KAWANKAPAL also known as FRIENDSHIP...

semua orang di celah muka bumi ini de kawan..tapi..untuk mencari kawan yang betul-betul kawan,

IS NOT EASY!!!

kita biasa jumpa kawan yang gedik, poyo dan macam-macam lagi..tapi yang paling sakit sekali kalau kita jumpa kawan yang MAKAN KAWAN..

(*gambar ni takde kene mengena langsung dengan watak-watak dalam entry ni..just for share..)

bak kata one of my friend, a.k.a Benz M****** M****,

"Friends are like potatoes, when you eat them, they die"..(^_^')

yeap, dan aku setuju dan sokong quote die tu sampai bila-bila..HAHA..thanks Benz..

anyway,

aku ada kawan yang bila dia ngah dok mengadap aku,
ayat tersusun + muke suci + mata yang kuyu-kuyu ala-ala Puss in Boots...(*sigh)

tapi, she and her suku-sakat Pakatan Axis likes to talk everything about aku yang sumenye bad-bad belake behind my back...heh..

anyway,
credit to her and her suku-sakat sebab if diorang tak cakap segalenye yang buruk tentang aku, aku takkan tahu semua tu..all of this things mengingatkan aku tentang hikmah di sebalik setiap kejadian yang berlaku ke atas kita..yep..(^_^)v..

lastly,
aku berharap agar she and her suku-sakat akan berubah dan mengubah sikap face two-talam diorang tu sebelum terlambat..(*yela, kita tak tahu kan bila masa kita akan menghadapi azab Sakaratul Maut..)

so,
it's a new day with a fresh-ala-ala-tropicana-twister start..heh..(^_^)v..

wassalam..






Sunday, October 31, 2010

D3000

khairul muna bt azmi..




ain'nabila mzakaria..





again..khairul muna azmi..

those pic aku yang snap mase boring-boring untuk tunggu detik pulang ke kampus aku yang terchenta..hahaha..


*p/s: thanks to jod sebab aku kidnapped kamera die..huhu

(^_^')v




Thursday, September 16, 2010

photoshop editing lagik..di 'request' kn oleh pak long =)

salam and greetings to all..

di atas permintaan pak long, akhirnya terhasillah due keping kad raye neh..hehe

=)




yang ni gamba yang mule-mule di'edit'kn tapi pak long kate,
"pak long nak gamba pak long sorang je"..
huhu
(*perasan bujang punye pasal)

haaa.. setelah mendapat arahan dari pak long untuk meng'edit' gamba beliau mengikut citarasanya,
finally...


neway,

wishing..

"Selamat Hari Raya"

to the best balm of all,

readers,
anti wa antum yang sentiasa di sisi,
and also..
my riuh-rendah, big and happy family...

love you guys,
*hug and kisses..

=)






Wednesday, September 8, 2010

i'm back =)

salam and greetings to all...

alhamdulillah, dah lepas fasa kedua bulan ramadhan..and haDiah is currently at Perak Darul Ridzuan..yeaahhhh =)

tahun ni je aku dah de tige pasang baju raye..hahahha..ntah bile mase aku nak pakai sume baju tu ntah.. =)

a big, huge sorry to readers yang asyik tanye nape aku dah lame tak update blog..hehe..bukannye aku tak nak update..just busy sikit..haha (*ayat cover nak bagi alasan malas update blog)..

by the way, memang aku nak update blog tapi disebabkan aku ni dah tercampak kat ceruk yang memang tiada tandingannya, so, line internet memang slow..nak bukak google home page pun aku sempat pegi mandi, makan ngan kemas bilik..hahaha..

so, ni kire aku dah update la gak kan?? =P




Tuesday, August 17, 2010

free time~

salam and greetings to all...

weekend ari tu aku di 'attack' hyper boring syndrome....
minggu ni lak ntah ape nak jadi..aku diserang bertubi-tubi ngan 'giler-bapak-tak-reti-nak-stop-meng'edit'-gambo' syndrome..hahahaha..
dalam 2 ari aku siapkan tige gambo ni..haha..




hahaha..a million thanks to bambam, iman ngan syuk for the critic and compliment, thanks to kak mas sebab kasik aku pinjam mouse die..haha..

thanks jugak to kak iefa, kak yati, pijod, ella and aten for the idea and the support..

i owe you guys, big time.. :D

wassalam..

Sunday, August 1, 2010

adesss..

salam and greetings to all..
elok aku ngah meng'update'kn blog terchenta ku ni..
tetibe aku dapat call dari Mem Besar kat umah a.k.a Ibu..haha
dengan banggenye ibu aku berkate,

"ari ni ibu masak gulai lemak siput sedut,

ikan keli bakar ngan air asam,



ngan gulai nangke...


..sedaaaaappppp"

aarrggggghhhhhh!!!!!
perut aku berkeroncong lebih havoc daripada biase..huhu

takpe..
kepade semua siput-siput sedut yang available di pasaran,

segale buah nangke yang de kat pasar tu,

ngan semua ikan keli yang de kat kampung tu,

aku tahu aku sampai je kat perak tu,
aku nak borong korang..
biar la orang raye makan lemang, ketupat, rendang, semua-semua tu la..
aku nak melantak korang...hahahhaha

siput sedut, nangke and ikan keli!!!
wait for me..yeaaahhh..




1 + 1 = ?


"... you don't marry someone to live with...
you marry someone who you can't live without..."

may Allah bless 'em..
wassalam..

Saturday, June 26, 2010

si kening lebat~

si kening lebat..

aku suke sangat pada kening kau...

tapi,

aku lagi suke pada kau..

:D

sometimes..keadaan menyedarkan kita~

salam and greetings to all..

entry ni aku buat based on life..
entry ni menunjukkan situasi yang mungkin korang pernah alami atau mungkin akan korang alami..

dulu,
semuanya terang..
semuanya indah..
senyum..
tawa..
mungkin duka sedikit barangkali..
ketika itu, mungkin kita sedikit alpa..
lalai akibat godaan dunia..
solat tak jage..
puasa ntah ke mana..
asyik enjoy sane-sini..

tapi,

just korang try imagine that..
one day,
korang rase sakit kepala yang mencucuk..
and just telan panadol dan tidur terlentang..

then,
mulut, kulit and gusi korang berdarah..
korang tak lalu makan..
limfa bengkak..
tulang rase sengal yang mencucuk..
dan korang just mampu berfikir..
ya Allah,
kenape aku rase sakit sangat ni???

so,
korang check kat nearest hospital or clinic..
then,

after dah kene check..
doktor kate,

"i'm sorry to say this..but you suffer from leukimia"...

at that time,
semuanya kosong...
empty....
sepatah perkataan pun tak terdaya untuk dikeluarkan...

balik rumah...
korang nak cakap pe kat family korang???

just knock the door, step in and say that korang de leukimia???
aku rase tak..

korang mungkin takkan knock pintu...
melangkah masuk macam perompak yang nak tugasannye langsung tak dapat dihidu..
terus ke bilik..and..
terduduk atas katil sambil termenung berjam-jam lamanya...
sambil memikirkan...

"aku dah takde banyak mase..tak lama dah"..

at that time,
barulah rase selame ni life korang empty..
life korang worthless sebab korang just de duniawi...
amalan ntah ke mane..

after that,
barulah nak solat full sehari..
puasa pun full..
siap buat yang sunat-sunat tu lagi..

at that time,
barulah korang akan betul-betul menghayati bahawa,
Allah SWT itu Maha Berkuasa..

semoga kita sedar sebelum kita di seru kembali ke pangkuan Illahi..
Amin Ya Rabbal Alamin..

wassalam..

Tuesday, June 22, 2010

syukur alhamdulillah~

salam and greetings to all...

life~

kadang kita di atas..
kadang kita di bawah...

kadang kita gembira..
kadang kita menangis..

truthfully, aku ada detik hitam aku sendiri..
detik hitam yang kadang kala aku dengari di corong radio dan layar kaca..

ramai yang tak mampu lalui detik ini..
aku pikir aku juga begitu..

tapi,
alhamdulillah..thanks to Allah SWT, The Almighty,
i'm living peacefully..

wassalam..

Friday, June 18, 2010

korang tengok tak BBC?

salam and greetings to all..

mane je aku pergi, semua orang nyembang pasal World Cup je..hahaha..(^_^)..
mane je aku pergi, semua orang nak jadi Torres, Kaka, Messi, aahhhh..melambak-lambak lagi la...hahaha..dan di kala ini la penjual-penjual jersi akan menjadi lebih kaya dari tauke balak..hahaha..(^_^)..am i right???..

tapi kesian pulak la kat ayahandaku yang terchenta tu sebab die dah potong channel sports kat umah sebab nak amek channel movie di atas desakan yang maha dahsyat dari adinda-adindaku yang terchenta tu...and, sekarang ni ayah nyesal tak sudah..hahahahaha...haila, nasib-nasib..

yang mak aku pulak sibuk dah dengan youtube..ni semua Baim Wong ngan Marshanda punye pasal la..ase cam nak meletop je umah aku tu asyik dengar lagu Benci Bilang Cinta tu..mula-mula, laptop ayah yang jadik mangsa youtube tu..hahahha..mase tu aku gelak sakan jela nengok muke ayah aku yang kembang kuncup lebih dari Morning Glory tu..hahahah..

tapi, biase la..Allah SWT bayar cash la pulak..tak sempat lagi aku nak mintak maaf kat ayahanda aku yang terchenta tu, Presario V3000 aku lak yang jadik mangse..aaaaarrrrrrrrrrrrrrrrggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

disebabkan Presario V3000 aku yang terchenta ni dah selamat kena kidnapped ngan mak aku, aku mengalami sindrom keboringan yang boleh membawa maut a.k.a Hyperboring Syndrom..huhu..

mase tu gak la ayahandaku yang terchenta mengeluarkan gelak sakan tahap giga bile tengok aku dah macam robot asyik berjalan-jalan dalam umah tu tanpa tujuan..hahahahaha..yang tak tahan siap perli aku kenape aku keluar dari bilik lak tetibe malam ni..selalunye mengeram je kat depan laptop..hahaha..dush, amek kau..pedas..pedas...

pape pun, aku nak gak try carik keistimewaan sinetron tu gak ari ni!!!

wassalam..

Sunday, June 6, 2010

grounded..haha~


salam and greetings to all..

Ari ni aku attend kenduri kahwin tok itam aku kat tapah road...dengan penuh gaya kemelayuannye aku redah kenduri tu...
first bende yang membuatkan perut aku buat keroncong untuk ana ialah nasi beriyani ghulam rasul...terangkat wooo...credit to tok itam sebab tempah catering dari ghulam rasul..hahahah..cayalah tok..
tapi, disebabkan kegilaan nasi beriyani ghulam rasul + kebuluran tahap petala kelapan = aku terlupe opah aku yang ikut aku dari belakang..hahahha..sorry opah...eden lupo..huhu..(^_^')..
dan ari ni aku buat entry pasal grounded sebab adinda-adindaku yang terchenta telahpun diberikan arahan yang separuh kejam dari ayah aku untuk study math tetiap malam..hahahhaa..ambik kau..dulu gelak aku sangat..(^0^)..
tapi yang agak kejamnye tu sebab name aku pun terselit dalam arahan yang tak rasmi tu sebab aku dilantik secara tidak rasmi oleh ayah aku sebagai guru tuisyen add math ngan math diorang...waaaaaaa...(T_T)..
tapi aku redah gak la jenguk blog aku ni..aci redah jela...lantak la kene marah pun sebab bukan selalu pun dapat update blog aku ni ha..
ok la..got student to teach maa..hahah..(^_^)
wassalam...

Saturday, June 5, 2010

perak darul ridzuan...i'm home..~

salam and greetings to all..

rase cam nak 'menjerit-ala-ala-gedik-tak-bertempat' lak bila sampai ke negeri perak darul ridzuan dengan selamatnya..alhamdulillah.. :D

tapi, antara kesan yang tak berape positif kalo aku menjerit tengah-tengah malam bute bile sampai rumah:

1)kene tempik balik dengan jiran aku
2)kene gigit ngan anjing jiran aku
3)de orang baling periuk belanga atas kepala aku

dan kesan yang maha dahsyat yang menyebabkan aku tak jadik nak menjerit tengah-tengah malam bute tu ialah...

4)mak aku bertanya dengan berhemahnye,"Oi along, ko ni gile ke ape menjerit tengah-tengah malam neh??" sambil aku makan penampar freestyle dari mak aku..(^_^')..

anyway..pape pun..aku dah pun bertapa kat atas katil sambil mengadap Presario terchenta aku ni..hahahha..yeaaaahhh..heaven..

semuanya aman sehinggalah mak aku menjadi deejay radio ngalahkan deejay radio Mix.fm bahana dari adik aku yang pemalas tahap petala kelapan tu tak bangun-bangun walaupun matahari dah terpacak ucap salam untuk semua...hahhaha..

kat umah ni pun dah de satu penghuni baru iaitu kucing kaler kelabu peliharaan adik aku yang darjah 1 tu..malang nasib kucing tu sebab dapat tuan yang tak reti nak kasik die makan..hahahha..

tapi aku amat berterima kasih kepada kucing tu a.k.a Nomei sebab kehadiran die dapat menyelamatkan ikan puyu aku daripada dibuli adik aku..hahahha..

thanks a lot Nomei..nanti aku belikan ko Frieskies banyak-banyak..heheheh..

wassalam..

Monday, May 17, 2010

kentut itu normal~

salam and greetings to all..

a big, huge sorry sebab entry kali ni memang tak senonoh sikit..hehe..(^_^')..

aku pelik..hairan..kenape sesetengah orang suke gelakkan orang yang kentut ataupun dengan bahasa yang lebih sopan dan penuh kesusasteraannya ialah buang angin..huurrmmm...*thinking..

bukan ke kentut tu normal??..tapi walaupun kentut tu normal tapi kita selaku manusia yang bertamadun, no need la nk kentut kat tempat awam untuk tunjukkan yang macam kite je leh kentut kuat-kuat..hahahhahaha...(^_^)..

kepade orang yang suke kentut kuat-kuat tu..silalah kentut kat tempat yang tertutup eh..tak sopan langsung la kentut kat depan orang..kalau bunyi kentut korang tu merdu macam irama Schubert Serenade ataupun bau kentut korang tu wanginye ngalahkan minyak wangi antarabangsa, aku, dengan banggenye menjemput korang kentut kat public eh..

tapi kalau bau kentut korang tu busuk ngalahkan telur tembelang or bunyi kentut korang tu amat la tak merdu, SILALAH COVER KENTUT ANDA SELAGI BOLEH..hahahahhaha..(^_^)..

apsal la aku buat entry pasal kentut neh????????????????

Monday, May 10, 2010

thanks for the sweet memories~


salam and greetings to all...

first of all...aku mintak maaf la sebab dah lame tak update blog ni disebabkan satu kecelakaan yang tidak dapat dielakkan..hahhaha..kalo korang taw gerenti gelak sampai pecah perut..ngeh3..

p/s: x leh nk meng'internet'kn diri ni selalu sebab charger Presario V3000 aku yang terchenta telah pun selamat meletup dengan jayanya..hahahhahaha..sory ek ayah..nanti along ganti len..hehe..(^_^')v..

entry kali ni pasal rindu a.k.a miss...

aku rindu dia..

aku rindu pada bau minyak wangi kamu..

aku rindu pada lesung pipit kamu..

aku rindu pada muka kamu tika kamu malu..

aku rindu pada senyuman kamu..

aku rindu pada sifat manjamu..

aku rindu pada tropicana twister..

aku rindu pada pringles perisa keju..

aku rindu pada tin pepsi..

aku rindu pada kamu..

ya..aku rindu pada kamu..

itu yang pasti...

Monday, April 19, 2010

no need to choose..no right to judge~

salam and greetings to all...

buang anak????...salah sape????

dunia sekarang...pelbagai situasi..pelbagai reaksi...

salah siapa jika bayi itu digugurkan???

adakah salah ibunya???

adakah salah bapanya???

adakah salah kedua orang tua???

kita tiada hak untuk mengkritik mahupun menilai mereka...

ini kerana kita tidak mengerti situasi yang sebenarnya...

adakah mereka melakukannya dengan rela atau terpaksa???

kita tidak layak mengatakan.." Kau perempuan sundal...kau mengandung disebabkan kau telah menjalin hubungan intim dengan ramai lelaki sehinggakan kau tidak tahu benih siapakah itu"...

mereka yang melihat tidak memahami perasaan mereka yang melalui...

mereka cuma bisa berkata, mengata dan melabel rupa...

walhal..mereka tidak tahu keadaan sebenarnya...

kita sering beranggapan bahawa ibu yang membuang anaknya lebih hina daripada binatang...

cuba kau fikirkan..adakah seorang ibu sanggup membuang anaknya yang dikandung berbulan lamanya???

adakah seorang ibu sanggup membuang anak setelah pahit maung dilalui dengan tabahnya???

kita beranggapan bahawa ibu tersebut kejam sama sekali!!!

namun..kita tidak tahu bahawa ibu tersebut sentiasa dihantui dengan bayangan anak itu...

kita tidak seharusnya terus menerus meminggirkan mereka...

mereka hampir karam...

hulurlah pelampung buat mereka terus bernafas...

mereka juga manusia biasa yang tidak menang daripada kesalahan...

wassalam...

Saturday, April 17, 2010

parapapapa~

salam and greetings to all...

disebabkan keboringan yang melampau...aku decide untuk buat marathon tidur dan terus tidur sampai tengahari...oohhhh yeaaahhhh...
and because of that...aku tak pergi beli makanan untuk lunch...dan akibatnya....parapapapa...AKU LAPAR!!!!!!!!!!!!!

Anyway...pasal aku kebulur tahap gaban tu aku tak kisah sangat...so, selaku kipas-susah-mati Zint...aku take part untuk Program Marathon Komik-komik Zint anjuran aku sendiri...hahahaha...aku memang gile...

Abis je buat marathon tu...aku nengok langit kaler kelabu asap????
Aikk???....aku ni dah tukar planet ke ape???...setahu aku langit kat bumi ni kaler biru....

Then...aku nengok tangan aku shaking semacam je macam aku ni ngah 'high'....asal lak aku gigil cam mat gian ni????

Langit kaler kelabu asap + tangan shaking ngalahkan mat gian yang ngah takde stok = HYPOGLYCEMIC....

oh..no..no..no...got to find something sweet..something sweet...
laju je aku geledah laci makanan aku...choc bars dah abis...tropicana twister dah kosong...peel fresh lupe nak beli...alamak..bala ni...bala...

aku capai air kotak soya + apple sebijik...hati aku menuturkan..."makan cepat kalo kau tak nak black out"...

after that...aku terlentang atas katil sambil menadah siling dan aku sendiri tak sure bila aku hanyut ke alam mimpi indah...rest...got to rest...

wassalam...

weekend nan indah~

salam and greetings to all...

schedule untuk hari ni selaku hari minggu yang amat bermakna apabila aku tak mampu untuk merayap:

1) basuh baju
2)kemas bilik
3) makan
4)tidur
5) novel marathon...hiyaaaahhhh...

yup...rasenye tu jela untuk hari ni..nak wat movie marathon tak boleh pulak sebab Presario V3000 aku tu dah selamat kena kidnapped kat bilik Ngah..

Haila..yang Ngah ni pun satu...de ke patut die leh pulak berjalan sakan tak bagi taw kat aku??...Woi Ngah..aku rindu kat Presario V3000 aku yang cabuk tu la!!!!!

Anyway...semalam aku dapat lagi lepas gian aku kat favourite food aku yang tiada tandingannya...aaahhhhh...heaven...yang aku suke sangat pasal favourite food aku tu maybe sebab makcik yang buat favourite food aku tu punya skill yang tersendiri...skill makcik memang dahsyat la....memang rasenye takde sape yang leh fight dengan skill makcik tu....cayalah..hahhaha..

Aku baru je baca salah satu hikayat Hlovate: Schubert Serenade...
bile nengokkan watak Ju'a ngan Abg Shah ni teringat lak aku kat arwah Along Pejal aku...
rase cam baru semalam aku lepak ngan die kat buaian depan rumah Pak Lang...
rase cam baru semalam die ajar aku main gitar kapok...
rase cam baru semalam die mainkan Enter Sandman untuk aku sambil buat muke ala-ala macho man die tu...and rase cam baru semalam ibu call dan bagi taw kat aku.."Along...Along Pejal dah meninggal"...

Bile dicongak balik...dah 6 tahun Along Pejal pergi tinggalkan kami...leukemia...
Bile balik rumah Pak Lang...gitar kapok Along Pejal still de lagi...gitar tu still macam dulu...kedudukan die tak ubah macam waktu Along Pejal de lagi dulu...tak siape usik gitar tu sebab tak nak Mak Lang teringat kat arwah Along Pejal...kami semua sayang Along Pejal tapi Allah SWT lebih sayangkan die...
Moga roh Amirnoor Faizal dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman...Amin...
Wassalam...

Friday, April 16, 2010

haila~

salam and greetings to all...

baru pas melantak maggie perisa asli + coffee mix = ngadap blog yang suram + kusam lagi lebam..hahahahahahhaha..

neway...
aku rindu nak balik kampung...
tapi tak dapat balik..

so..
weekend ni...
aku nak wat pe eh untuk release tension akibat pertukaran lecturer yang leh buat jantung aku stop lam seminit bile dapat taw yang lecturer tu akan ngaja aku subject PKK???

aku de dapat invitation dari rakan seperjuangan untuk join rombongan mereka untuk menghayati keindahan dan kemeriahan funfair...hahahahaaha..

tapi..
invitation korang tu akan aku pertimbangkan..

wassalam..

Thursday, April 15, 2010

hlovate~

kau taw tak yang kau ni semacam satu fenomena baru???

kau taw tak kau ni macam a new indie band yang ngah popular ngalahkan the other indie band???

kau taw tak kau la writer yang paling wanted lam malaysia ni???

kau taw tak kau banyak kipas-susah-mati???

kau taw tak yang member aku sanggup collect all of your novel???

kau taw tak kau leh cheer orang lain tapi dengan cara yang lain daripada yang lain tanpa berpura-pura???

anyway...

wishing best of luck to you...

even aku tak kenal kau...

aku tak kisah...

sebab kau punye hikayat lain daripada yang lain...




Wednesday, April 14, 2010

how does it feel?~


"apakah perasaan anda jika anda ialah Jennifer Anniston di saat Brad Pitt melangkahkan kakinya keluar dan berlalu bersama Angelina Jolie???"


"apakah perasaan anda jika anda ialah ELizabeth Bennet tatkala Mr. Darcy memalingkan tubuhnya dan meninggalkannya di Rose & Crowns???"


"apakah perasaan anda jika anda ialah AlGore tatkala Bush mengalahkan anda dalam pilihan raya memilih presiden USA dengan kelebihan satu undian elektoral???"


"apakah perasaan anda jika anda ialah Haryati tatkala Zainudin meminta anda pulang sambil menyerahkan tiket untuk menaiki kapal Van Der Wijck yang akhirnya karam???"

aaaarrrrrrrggggggggggghhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!




who knows?~


" ada kalanya...

menghitung bintang di kala sunyi malam...

adalah lebih mudah...

daripada menggenggam sebuah hati"


ngomong-ngomong~


" nan merah sago...

nan kuriak kundi...

nan indah baso...

nan baik budi"


life~

"life is too short to wake up with regrets...

love the people who treat you right...

forget the ones who don't!!!

believe that everything happens for a reason...

if you get a chance..take it...

if it changes your life..let it...

nobody said life would be easy...

they just promised...

it would be worth it"...

cuba..try..test~


"hendaklah setiap hari engkau tidak lupa bertasbih... membaca selembar Al-Quran... membaca tiga lembar buku... menulis artikel... dan... melafazkan surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali"...



Tuesday, April 13, 2010

S.I.M.P.L.E~

i am just a SIMPLE person...

who loves about SIMPLE things...

live a SIMPLE life...

and...

loves SIMPLE people...

so...

please..

never and ever...

make my life MISERABLE...

Sunday, April 4, 2010

ikhlas sikit..will you?~

salam and greetings to all...
mukaddimah ari ni takde sebab malas nak merepek berjela-jela...
just nak share something...

keyword di sini ialah
"IKHLAS"
tolong...
please..
ikhlaslah bila anda berkawan...
jangan jadi kawan yang tikam belakang...
jangan jadi kawan yang ngumpat belakang...
dan yang belakang-belakang dan sewaktu dengannya la...

tak best bile kita dapat tahu yang kawan kita ngumpat kita...
sedih bila dapat tahu kawan baik kita sendiri yang tikam belakang kita...

janganlah buat macam tu..
anyway..
jangan sesekali lupe...
"WHAT GOES AROUND COMES BACK AROUND"
keyh???

so...
tepuk dada..
tanya otak..
tu pun kalo otak anda still boleh berfikir dengan warasnya...
may Allah bless..
wassalam...

just nak share ngan korang~

aku tak tahu pe yang aku rase sekarang..
honestly,
memang tengah down sesangat...
ingat nak pegi mengharu-birukan hidup aku ngan hlovate...
tapi die takde lak..

aku dah buat research kat dalam library kat ceruk hutan ni...
but,
still aku tak tahu pe perasaan aku sekarang...
rase macam kosong sesangat...
terase macam de mende yang kurang..
kire macam something dah missing la lebih kurang..

aku rase macam kepala ni dah kene hempap dek Menara KL yang berdiri dengan riaknye tu..
berat sangat...
teringat lak kat zaman sekolah..
zaman mem'black out'kn blok akademik sebab boring mase prep malam..
hahahaha..
tu pun sebab dah merengek kat shahir..
mintak die ajarkan and tolong cover line..hahaha..(^_^)..
teringat jugak kat Ustaz Zulpa yang ajar Arab Kom..
bile die nak buat kelas malam je..
ape lagi...time pas semayang Maghrib tu...
gerenti nampak due, tige makhluk Allah yang terbongkok-bongkok lari dari surau sebab nak pergi tukar sumer starter dalam kelas tu kepada starter yang rosak..hahahahha...
so,
bile ustaz dah sampai...
terdengarlah satu keluhan yang amat bermakna pada malam tu..
"Ustaz, lampu tak leh pasang la..macam mane ni ustaz?"
dan..
selalunya..
ustaz akan jawab,
"ok la..lampu rosak pulak..kelas Arab kita batal la malam ni"..
hhahahaha..
aku dan mereka yang terlibat pun pulang la ke asrama dengan senyuman yang ngalahkan iklan susu tin dulu-dulu tu..
hahahahaaha..

tapi,
yang paling tak leh lupe..
mase aku kantoi tidur time dalam masjid..
hahahaha..
memang malu..
blushing mase tu ngalahkan model Revlon aku rase..

tapi,
salah aku gak sebab gatal pegi tidur mase ustazah ngah marah-marah..
yang peliknye,
camne la ustazah tu leh lak dapat hidayah nak bukak tirai tu ek..
aku dah carik port baik malam tu tapi kantoi pulak...hahaha..

miss that old-school-hingus meleleh time so much la..
hahahahaha..








doa apabila terganggu dan terkejut ketika tidur atau rasa kesepian~


"Aku memohon perlindungan dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada kemurkaanNya dan azabNya, daripada kejahatan hambaNya dan daripada hasutan syaitan-syaitan dan daripada syaitan mendekatiku"

untuk renungan bersama~

عَنْ رَبِيعَةَ بْنِ كَعْبٍ الا سْلَمِتُى
قَالَ كَنْتُ أَبِيتُ مَعَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم
فَأَتَيتُهُ بِوُضُوئِهِ وِحَاجَتِهِ فَقَالَ لِى سَلْ
فَقُلْتُ أَسْأَلُكَ مُرَافَقَتَكَ فِى الْجَنَّةِ
قَالَ أَوْ غَيْرَ ذلِكَ قُلْتُ هُوَذاكَ
قَالَ فَأَعِنِّى عَلَى نَفْسِكَ بِكَثَرَةِ السُّجًودِ
Dari Rabiah bin Kaab katanya :
Ketika saya bermalam dengan Rasulullah s.a.w. saya bawa air
kepada beliau untuk berwudhu' dan hajat yang lain,
waktu itu beliau berkata :
Ajukanlah permintaanmu kepadaku
Saya berkata : "Saya meminta supaya menemani tuan dalam syurga:
Lalu beliau menjawab : "Atau yang lain?"
Saya jawab : "Itu sajalah" . Rasulullah s.a.w. bersabda lagi :
"Jika demikian tolonglah aku untuk dirimu sendiri
dengan membanyakkan sujud".

Hadis sahih riwayat Muslim

Saturday, April 3, 2010

Wednesday, March 31, 2010

aku cuba senyum~


siang tadi,
aku rapuh,
kalah pada perasaan sendiri...

malam ini,
aku bangkit,
mereka tekan suis mood gembira aku,
mereka cuba kembalikan senyuman aku...

aku cuba,
aku tak nak tenggelam,
aku tak nak hidup suram...

tapi,
apakan daya,

dulunya,
aku gembira,
aku riang,
aku punya segala,
mereka kata aku sempurna...

namun kini,
aku rosak,
aku tak punya apa,
kehilangan itu sentiasa menemani hari-hari aku,
kerakusan itu sentiasa mentertawakan aku...

tapi,
aku cuba bangkit,
walaupun jiwa aku mati,
hati aku menjerit sakit...

semuanya kerana kau,
kau,
wahai temanku...

i owe you guys,
big time...

hands down...


korang kata aku gila-gila tapi tak siapa tahu sebabnya~


selama ini,
muka aku senyum,
gelak aku berdekah-dekah,

tapi,
truthfully,
hati aku menangis,
jiwa aku mati...

tapi,
tak siapa pun tahu...

aku sangka aku kuat,
aku sangka aku mampu melupakan,

namun,
setiap detik dan saat itu,
sentiasa menghantui aku...

aku cuba nafikan,
tapi,
tak dapat...

ayah,
ibu,
ampunkan aku...

apa lagi yang perlu aku lakukan???
Ya Allah,
bantu hamba-Mu ini,
because,
the truth is,
my heart is dying...



aku sangka aku seorang~


selama ini,
aku sangka aku seorang,
rupanya,
ada lagi yang senasib...

ayuh,
ayuh, wahai kawanku,
bangun bersamaku,
gapai tanganku,
walau kita saling tidak mengenali...

tapi,
walau apa yang berlaku,
ingat aku,
ingat,
kau bukan seorang...


Saturday, March 27, 2010

laut itu biru~

Burung tu putih.
...putih macam susu.

Pasir ni....putih.

....putih macam gula.


Awan tu putih.

....putih macam kapas.


Langit tu biru.

....biru macam selimut kat rumah.


Laut tu biru.

.....biru macam loket rantai ummi.

*(ni sume pinjam je ek..hehe..(^_^')...hlovate..jgn mrh aku lak ek..pinjam jap je..nk promote citer baru)




Thursday, March 25, 2010

u-turn~


"selagi kita masih diberi peluang...
u-turn lah...
sebelum jalan itu menjadi semakin sempit...
dan...
akhirnya...
kita sampai ke penghujung jalan yang tidak mempunyai apa-apa"...

duhai mujahid bergelar hamba~

Duhai insan bergelar hamba,
Ketahuilah hidup ini tidak selalu tenang,
Hidup ini tidak selalu senang...

Adakalanya,
Hidup ini sering bergolak,
Hidup ini sering dilambung ombak...

Duhai insan bergelar hamba,
Ketahuilah, hidup ini telah ditentukan,
Hidup ini dirancang Tuhan...

DIA maha mengetahui segalanya,
DIA arif tentang ciptaanNya...

Duhai insan bergelar hamba,
Usah dipertikai segala ketentuan,
Usah dipersoal segala takdir Tuhan,
Usah dirungut segala perancangan...

Tempuhilah kehidupan dengan redha,
Hadapilah segala fitnah manusia,
Harungilah segala fitrah dunia,
Laluilah segala dugaan dariNya...

Gagahi diri dengan keimanan,
Perkasakan diri dengan ketaqwaan,
Kuatkan diri dengan Al-Quran,
Yakinkan diri dengan janji Tuhan...

Duhai mujahid,
Yang impikan mardhatillah,
Usah gentar,
Usah gusar,
Usah sedih,
Usah menangis,
Usah kecewa,
Usah terkesima...

Berjalanlah di bumi ini,
Dengan keyakinan yang mantap.

Bergeraklah di bumi ini,
Dengan keimanan yang kuat.

Berlarilah di bumi ini,
Dengan ketaqwaan yang sebenar.

Jangan!
Jangan ditangisi apa yang terjadi.

Jangan dikesali apa yang menimpa,
Jangan dirunguti apa yang ditentukan.

Segala yang terjadi pasti ada hikmahnya,
Di sebalik kesusahan pasti ada kesenangan.

Di sebalik sedih pasti ada gembira,
Di sebalik tangisan pasti ada hilai tawa.

Duhai pejuang,
Bergembiralah dengan setiap dugaan.

Senyumlah tatkala ditimpa cubaan,
Berbahagialah dengan segala ujian,
Kerana sesungguhnya,
ALLAH dekat denganmu.

Tuesday, March 16, 2010

ingin aku bertanya~

tanyaku pada bulan,
kenapa kau tak dapat ku gapai?..
tanyaku pada bunga,
kenapa kau tak dapat membalas ketika aku berbicara?..
tanyaku pada hujan,
kenapa kau kerap menemaniku ketika duka?..
tapi,
biarpun bulan,
mahupun bunga,
ataupun hujan,
mereka tidak pernah berikan aku jawapan...

Wednesday, March 10, 2010

fuuhhhhh~

assalamualaikum and greetings to all...

dah lame rasenye aku tak ngadap blog aku yang satu ni...sorry..busy yang teramat ngalahkan orang yang dah beranak pinak..anyway, syukur alhamdulillah..aku dapat jugak luangkan mase untuk blog aku yang terchenta ni...haha..(^_^')v..

sekarang ni memang busy sangat...baru je lepas keluar dari ceruk hutan sebab kene pergi camping..huhu..(T_T)..but..dapat jugak pengisian daripada camping tu..alhamdulillah..

aku memang rindu sangat kat blog aku ni...agaknye die pun rindu kat aku kot..hahaha...aku takde pape isu pun yang nak dihikayatkan kali ni tapi hati kecik aku ni tergedik-gedik gak nak spill something kat blog ni..hehe..(^_^')v..

ok la..aku dah takde pape yang nak dipostkan kat sini...nak pergi carik bekalan kopi cap cikgu kat mane-mane...hahahaha...
may Allah bless..
wassalam..

Wednesday, February 17, 2010

ape bezanye?~

assalamualaikum and greetings to all...
ni ha..sebenarnye aku de satu isu yang sering dibangkitkan oleh makhluk-makhluk Allah kat muke bumi ni..
kenape orang ramai selalu pertikaikan pasal cikaro, bohsia, mat rempit ngan kaki lepak ni ek??
orang akan kutuk + ngate abis-abisan kat golongan-golongan neh..
tolong la..
even korang tak suke diorang pun..nape mesti korang maki-maki kat diorang??
patutnye korang tolong bagi support kat diorang..diorang pun tak mintak nak jadik camtu sebenarnye..serious..aku tak tipu..
aku de member cikaro..
aku de member yang jadik bohsia..
aku de member yang terjerumus menjadik mat rempit..
even diorang karo ke..cia ke..rempit ke..
aku still berkawan ngan diorang sebab tak semua daripada golongan diorang ni teruk..
some of them punye hati yang cukup mulia jika nak dibandingkan ngan kite ni yang selalu bermegah diri tak bertempat..
korang tak leh tuding jari kat diorang ni sesuke ati korang..
pernah tak korang amek taw kenape diorang jadik camni??
aku bukan nak sokong budaya diorang tapi aku tak suke pada mentaliti sesetengah masyarakat kite ni yang suke wat keputusan melulu tanpa usul perikse..
jujur aku bagi taw..
kebanyakan cia, karo ngan rempit ni semua jadik camni sebab kemiskinan dan keluarga yang porak peranda cam kapal yang dah takde nakhodanye..
de member aku jadik cia, karo ngan rempit sebab takde duit..
mak bapak dah tue..sakit lak tu..diorang ni belajar pun tak tinggi..pergi mintak keje..dapat keje tapi masalahnye majikan diorang suke menipu..
korang bayangkan kalo korang keje kilang..siap ot lak..tapi gaji tak sampai pun tige rat sebulan..
nak makan pe kalo gaji tige rat sebulan???
ngan tige rat tu diorang nak makan..nak beli ubat untuk mak bapak diorang yang sakit teruk..nak bayar bil air..bil lektrik..sewa rumah..duit minyak untuk pegi keje lagi..
cukup???
memang tak cukup kot..
tapi..
de gak member aku yang jadik karo, cia ngan rempit ni sebab keluarge yang dah tak rupe cam keluarge langsung..
"there are times when strangers are like family and family are like strangers"
right????
korang bayangkan kalo mak bapak korang loaded tapi tak happy langsung..
subuh-subuh bute mak bapak korang pegi keje..
malam-malam bute baru mak bapak korang balik..
korang taw diorang balik pun sebab dok dengar orang bertekak kat bawah ntah bergaduh sebab pe ntah...kalah banshee yang kat dalam hutan tu..
rumah ke tu???
anyway,
don't judge the book by it's cover la k..
aku pernah tengok sorang mat rempit ni alihkan bangkai sekor anak kucing yang dah kene langgar ke tepi jalan...
mane perginye orang yang langgar anak kucing tu???
padahal..orang yang lenyek anak kucing tu sampai lembik pakai mercedes kot...cermin siap tinted baek punya..no plat pun sedap mata memandang sebab no plat tempah..tapi, die leh wat bodoh je pas dah langgar anak kucing tu...
kalo anak ko kene langgar camne???
baru ko taw langit tu tinggi ke rendah..
tade sifat belas kasihan langsung macam yang de dalam diri mat rempit tadi tu..
dunie sekarang..semua orang nak tunjuk bagus..
tuding jari sane sini supaye tak nampak keburukan diorang tu...
ape kejadahnye???
aku happy je kawan ngan karo, cia ngan mat rempit ni..
muke diorang maybe la nampak cam langsi je kan tapi kat dalam bersih kot..kalah kite-kite ni..
diorang sanggup wat ape saje kalo member-member diorang de masalah..
ikatan persahabatan diorang tu memang aku respect gile la..
so,
kepade manusia-manusia yang kat luar sane tu..
tolong..
tolong..
dan tolong..
jangan sesekali menghina atau menilai seseorang tu dari luaran..
setiap manusia de kebaikan dan keburukan diorang sendiri ye..
cermin dulu muke dan perangai korang yang ntah-ntah hapak semacam je tu..
kalo takde cermin kat umah..pinjam kat umah sebelah..
nilai diri korang tu dulu..
kepade sesape yang terase..sorry k..
same-same la kite tolong diorang ni..
aku just nak mintak korang tolong..
bukan nak suruh korang bunuh diri ke ape ke..
tak susah kan??
"buang yang keruh, amek yang jernih"..
wassalam...



Tuesday, February 16, 2010

itu aku~

assalamualaikum and greetings to all..
aku nak bagi taw kat korang semua...aku wat blog ni just untuk suke-suke je..
tempat untuk aku spill out pe yg de kat dalam otak aku ni..
tu je..
aku admit..memang korang leh cakap yang blog aku ni ntah pape ntah..layout pun hapak semacam je kan..(^_^')..
but,
memang aku camni..blog ni aku baru je wat..hahaha..
lantak korang la nak cakap yang aku ni ketinggalan zaman ke ape ke sebab memang aku kureng sikit bab teknologi ni..
aku bukan jenis yang stylo mylo punye orang..aku sempoi je + gile sikit (tapi aku rase aku ni gile banyak kot)..terpulang pada korang yang menilai aku ni camne..
baju aku pun ntah kurun ke berape punye pesyen ntah..
tp,
bagi aku..as long aku selesa ngan baju tu..belasah jela kan..hahahaha..
aku memang terer bab belasah and taram ni..
semulajadi rasenye..haila..memang pemalas siam la aku ni..(^_^')..
blog ni memang aku nak biar mentah camni je sebab ni la first touch and first blog aku..
kenangan kot..
pape pun,
terpulang pada korang untuk menilai aku ni camne..
yang baik tu datangnye dari Allah s.w.t..
yang buruk tu datang dari kelemahan aku sendiri..so, tegur la kalo aku de wat pape yang tak elok..and,
insya-Allah..aku akan try perbaiki kelemahan aku..
wassalam..

Wednesday, February 10, 2010

ibu..ayah..along balik ni...~

assalamualaikum and greetings to all...
aku memang dah lame tak balik kampung aku...arrggghhhhhh!!!!!!!!!....memang aku ni tak leh lupe langsung kampung aku walaupun seminit..(^_^)...
bukan aku yang cakap ek tapi mak aku yang c
akap...(^_^')...
yela..sape la yang tak rindu kat kampung halaman kan...esyyhh...skematik pulak ayat aku ni..pape jela..
anyway,
pada hari jumaat ni yang bertarikh 12 ari bulan 2...aku akan menjejakkan kaki, menjengukkan kepale dan menggunakan hidung bagi menghirup suasane kampung aku yang terchenta..haha..
dah lame meno rasenye tak balik kampung...dan dah berkurun jugak la aku tak jenguk opah aku kat kampung...(T_T)...
dah tak sabar rasenye nak panjat pokok rambutan + pokok manggis + segale pokok yang ade kat kampung tu la..heh..biase la..champion panjat pokok dari kecik kan..
rindu gak nak pegi mancing kat sungai kecik tu + terjun dari dahan pokok yang dah memang jadik port aku sebagai penerjun sungai yang tak berape terer ni kalo nak dibandingkan ngan adik aku..haha..*(yang tu lagi champion sebab pernah terjun sungai sambil capai dua, tige bijik buah rambutan kat ngan port terjun tu)...
dah lame rasenye aku tak naik basikal buruk opah aku tu,*(basikal buruk pun belasah la sebab dah jadik nostalgia aku dari kecik..mane taknye..opah aku penah ngamuk subuh-subuh bute sebab die tak leh nak pegi surau disebabkan tayar basikal die pancit angkara aku yang wat le tour de langkawi keliling kampung tu..hahaha)
merayap satu kampung sampai kat tepi landasan kete api sebab nak pegi ke port rahsie aku kalo mak aku suh pegi beli barang kat kedai badurul tu..hahaha..

yang aku tahu...menu yang paling aku teringin nak makan balik ni ialah ikan keli bakar + air asam + kerabu mangge + gulai lemak pisang + asam pedas mak aku + cekodok jagung mak aku + gulai pucuk paku + gulai lemak siput sedut + sambal belacan yang dilenyek dan ditonyoh-tonyoh ngan telur rebus + telur masak kicap + banyak lagi la...aku dah pun buat list menu makanan aku sepanjang cuti ni..hahahaha..so, "ibu, ape lagi..asah la segale jenis pisau yang ade kat dapur tu + kilat-kilatkan segale jenis periuk belange ngan kuali yang de sebab anakandamu yang terchenta ni nak melantak puas-puas cuti ni"..hahahahahaha..
cuti ni leh la aku jumpe sepupu sepapat aku yang dah berape lame tak jumpe tu sebab de sepupu aku nak kahwin...mak ndak terchenta a.k.a YAN TIGER...along nak balik ni...ape lagi...masak sedap-sedap ye..pastu leh kite pegi mandi air terjun...arrgghhh...heaven...
tapi yang paling wat aku tertanye-tanye selame ni ialah.."ape la kabo ikan puyu aku yang due ekor tu???...ntah-ntah dah padam..huhu..(T_T)..selamatkan ikan puyu aku dari kekejaman adik aku yang kecik sekali tu!!!!!!!....
pape pun,
Perak Darul Ridzuan!!!
i'm coming!!!!!!....
rindu nak merayap kat jaya jusco, padang polo, ipoh parade, greentown mall and, tak lupe gak kat Gerbang Malam..haha...
kirenye ni dah bukan home sickness dah tapi rasenye nogori sickness..haha.(^_^')...
anyway,
hopefully, aku selamat sampai kat kampung jumaat ni..doakan aku..
may Allah bless..
wassalam..


Tuesday, February 9, 2010

kawan atau lawan~

assalamualaikum and greetings to all...
sekadar nukilan untuk dikongsi bersama...

"bukan susah bagi mencari teman untuk bergelak ketawa...
tapi,
bukan senang bagi mencari teman untuk berduka lara...
sedarilah bahawa....
kita belum cukup kuat untuk bersatu...
semoga Allah s.w.t kuatkan iman di dalam diri masing-masing"...

Sunday, January 31, 2010

kecantikan kita, milik-Nya~

assalamualaikum and greetings to all..
saya baru je lepas menikmati mee segera buatan sendiri secara berjemaah..(^_^)..
time ngah sedap menghirup kuah mee segera buatan sendiri tu, tetibe lak telinga ni menangkap citer yang kurang senang untuk didengari oleh halwa telinga aku..
actually,
citer tu tentang sorang hamba Allah yang rase die cantik ngalahkan Miss Universe..heh..
saye berbicara di sini bukan kerana nak mengutuk, jauh sekali nak menyakitkan hati sesape..
bicara ini hanyalah untuk menyedarkan bahawa setiap inci kecantikan yang dimiliki oleh kita adalah anugerah daripada Allah s.w.t..
malah,
Allah s.w.t leh tarik nikmat tu dalam sekelip mata je..so, saye rase tak perlulah kita nak riak dan takbur dengan kenikmatan yang diberikan..kita ni hanya meminjam sedikit kecantikan tu daripada Allah s.w.t..bukan hak milik kekal kita pun..
sedarlah wahai wanita sekalian bahawa kecantikan takkan kekal selamanya untuk dibawa ke akhirat..
tapi,
keimanan yang kita akan bawa ke hari akhirat..
wassalam..

kelebihan surah al-kahfi~

Dari Ali r.a berkata: "Barangsiapa membaca Surah al-Kahfi pada hari Jumaat, maka dia akan terhindar dari segala fitnah sehingga lapan hari yang akan datang walaupun dajjal keluar, dia akan terhindar daripadanya." (Tafsir Ibnu Kathir)

Dari Abu Darda r.a meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda: "Barangsiapa membaca tiga ayat daripada surah al-Kahfi, akan terhindar daripada fitnah dajjal." (HR Tirmizi)

Dari Abu Darda r.a meriwayatkan bahawa nabi s.a.w bersabda: "Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat daripada awal surah al-Kahfi, akan terhindar daripada fitnah dajjal. Dalam riwayat yang lain dinyatakan daripada akhir surah al-Kahfi." (HR Muslim)

Dari Sauban r.a meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda: "Barangsiapa yang membaca sepuluh ayat terakhir daripada surah al-Kahfi, maka sesungguhnya pembacaannya itu menghindarkannya daripada fitnah dajjal. (HR Nasai)

Dari Abu Said al-Khudri r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: "Barangsiapa yang membaca surah al-Kahfi (dengan huruf dan pembacaan yang betul) sebagaimana ia diturunkan, maka surah itu akan menjadi cahaya pada hari kiamat daripada tempat tinggalnya sehingga ke Mekah dan barangsiapa membaca sepuluh ayat yang akhir daripadanya, kemudian dajjal keluar, dajjal tidak dapat menguasainya." (HR Mustadrak Hakim)

hikayat roti jala~


assalamualaikum and greetings to all..
ntah nape aku rase cam nak citer tentang al-kisah roti jala dalam hidup aku..
since aku kecik sampai besa panjang dah pun sekarang ni, aku memang hantu roti jala..mase kecik-kecik dulu memang muke aku jela pun yang selalu kene marah ngan mak aku sebab curik-curik makan roti jala yang belum hidang kat atas meja..(^_^')
nak wat camne kan..bukak je tudung saji, nampak roti jala yang kuningnye ngalahkan warna pulut kuning..fuuuhhhh...
so,
aku pikir tak pela kot kalo aku amek dua or tiga roti jala tu..tapi, mase aku ngah sedap menyumbat roti jala kat dalam mulut, tetibe je aku rase cam de satu aura yang leh wat aku tak tido malam kat sebelah aku..
then,
elok je aku toleh tepi..mak aku dah pun cekak pinggang sambil pegang senduk kayu favourite die + muke tak puas ati + kening double jerk..
jadik,
sebagai langkah keselamatan, aku pun memulakan larian marathon keliling rumah ngan mak aku..*lol..
lastly,
aku kalah gak dalam marathon tu disebabkan mak aku wat pakatan yang tak sah ngan adik-adik aku..
then, sebagai denda..aku telah dipaksa mengikuti kursus membuat roti jala yang di'organize'kan oleh chef terulung yang amat menyayangi senduk kayu die iaitu..mak aku..(T_T)
mule-mule tu memang hancur gak la rupe roti jala aku..bak kate mak aku bile nengok roti jala aku tu dedolu, "hish, ape burok meno rope roti jale kamu ni along??..udah rope jale ikan je..tak semenggah betoi..bab melantak bukan main kamu ye..bab masak, haram..ape pun tak tahu"..(^_^')
but,
after praktis ntah berape kali..akhirnye aku dapat gak la wat roti jala tu..*(elok le sikit dari yang mule-mule)..
dan sekarang ni kalo de sesape nak makan roti jala kat dalam rumah tu,
maka,
akan terdengarlah satu jeritan yang berbunyi,..
"along...pegi buat roti jala.."
dan selalunye,
dengan langkah yang cam orang baru pas lari marathon keliling Malaysia + senyum yang dibuat-buat tapi ikhlas, aku pun menuju ke dapur yang serba indah tu..
but,
bile look back..de gak faedah aku belajar wat roti jala tu..at least, tak payah curik-curik makan roti jala + marathon keliling rumah..(^_^)
adat la kalo time mule-mule nak belajar tu roti jala dah macam jala ikan..i'm living too..
wassalam..