Wednesday, February 17, 2010

ape bezanye?~

assalamualaikum and greetings to all...
ni ha..sebenarnye aku de satu isu yang sering dibangkitkan oleh makhluk-makhluk Allah kat muke bumi ni..
kenape orang ramai selalu pertikaikan pasal cikaro, bohsia, mat rempit ngan kaki lepak ni ek??
orang akan kutuk + ngate abis-abisan kat golongan-golongan neh..
tolong la..
even korang tak suke diorang pun..nape mesti korang maki-maki kat diorang??
patutnye korang tolong bagi support kat diorang..diorang pun tak mintak nak jadik camtu sebenarnye..serious..aku tak tipu..
aku de member cikaro..
aku de member yang jadik bohsia..
aku de member yang terjerumus menjadik mat rempit..
even diorang karo ke..cia ke..rempit ke..
aku still berkawan ngan diorang sebab tak semua daripada golongan diorang ni teruk..
some of them punye hati yang cukup mulia jika nak dibandingkan ngan kite ni yang selalu bermegah diri tak bertempat..
korang tak leh tuding jari kat diorang ni sesuke ati korang..
pernah tak korang amek taw kenape diorang jadik camni??
aku bukan nak sokong budaya diorang tapi aku tak suke pada mentaliti sesetengah masyarakat kite ni yang suke wat keputusan melulu tanpa usul perikse..
jujur aku bagi taw..
kebanyakan cia, karo ngan rempit ni semua jadik camni sebab kemiskinan dan keluarga yang porak peranda cam kapal yang dah takde nakhodanye..
de member aku jadik cia, karo ngan rempit sebab takde duit..
mak bapak dah tue..sakit lak tu..diorang ni belajar pun tak tinggi..pergi mintak keje..dapat keje tapi masalahnye majikan diorang suke menipu..
korang bayangkan kalo korang keje kilang..siap ot lak..tapi gaji tak sampai pun tige rat sebulan..
nak makan pe kalo gaji tige rat sebulan???
ngan tige rat tu diorang nak makan..nak beli ubat untuk mak bapak diorang yang sakit teruk..nak bayar bil air..bil lektrik..sewa rumah..duit minyak untuk pegi keje lagi..
cukup???
memang tak cukup kot..
tapi..
de gak member aku yang jadik karo, cia ngan rempit ni sebab keluarge yang dah tak rupe cam keluarge langsung..
"there are times when strangers are like family and family are like strangers"
right????
korang bayangkan kalo mak bapak korang loaded tapi tak happy langsung..
subuh-subuh bute mak bapak korang pegi keje..
malam-malam bute baru mak bapak korang balik..
korang taw diorang balik pun sebab dok dengar orang bertekak kat bawah ntah bergaduh sebab pe ntah...kalah banshee yang kat dalam hutan tu..
rumah ke tu???
anyway,
don't judge the book by it's cover la k..
aku pernah tengok sorang mat rempit ni alihkan bangkai sekor anak kucing yang dah kene langgar ke tepi jalan...
mane perginye orang yang langgar anak kucing tu???
padahal..orang yang lenyek anak kucing tu sampai lembik pakai mercedes kot...cermin siap tinted baek punya..no plat pun sedap mata memandang sebab no plat tempah..tapi, die leh wat bodoh je pas dah langgar anak kucing tu...
kalo anak ko kene langgar camne???
baru ko taw langit tu tinggi ke rendah..
tade sifat belas kasihan langsung macam yang de dalam diri mat rempit tadi tu..
dunie sekarang..semua orang nak tunjuk bagus..
tuding jari sane sini supaye tak nampak keburukan diorang tu...
ape kejadahnye???
aku happy je kawan ngan karo, cia ngan mat rempit ni..
muke diorang maybe la nampak cam langsi je kan tapi kat dalam bersih kot..kalah kite-kite ni..
diorang sanggup wat ape saje kalo member-member diorang de masalah..
ikatan persahabatan diorang tu memang aku respect gile la..
so,
kepade manusia-manusia yang kat luar sane tu..
tolong..
tolong..
dan tolong..
jangan sesekali menghina atau menilai seseorang tu dari luaran..
setiap manusia de kebaikan dan keburukan diorang sendiri ye..
cermin dulu muke dan perangai korang yang ntah-ntah hapak semacam je tu..
kalo takde cermin kat umah..pinjam kat umah sebelah..
nilai diri korang tu dulu..
kepade sesape yang terase..sorry k..
same-same la kite tolong diorang ni..
aku just nak mintak korang tolong..
bukan nak suruh korang bunuh diri ke ape ke..
tak susah kan??
"buang yang keruh, amek yang jernih"..
wassalam...



1 comment:

  1. btol3...
    hakikat manusia hanya pandang pada luaran sj..

    ReplyDelete